Högeruda är en mindre by i hjärtat av Småland. Byn ligger i Järeda Socken utanför tätorten Järnforsen i Hultsfred Kommun.

Högeruda är i dag en by i avveckling. All mjölkproduktion på byns gårdar är sedan ett antal år tillbaka nerlagd. Markerna arrenderas ut och betas i dag av kött- och ungdjur.

Men skogarna och byns naturområde är sig lika även om stormen Gudrun 2005 gav landskapet på flera håll ett annat utseende så är det många som söker sig till byn och dess natur. Man kan höra folk  säga “vi var i Högeruda och plockade blommor” eller “vi brukar åka över Högeruda när körsbärsträden blommar”.  Många tar också vara på möjligheten att plocka bär och svamp.

Sjöarna Narveten och Sjöasjö lockar folk till sig som både badar, campar och fiskar.

Under år 2008 sattes ortnamnsskyltar upp vid de tre infarterna till byn.

Vildsvinsstammen har ökat

Under det sista årtiondet har vildsvinsstammen ökat lavinartat och orsakar stora skador på naturen. Ett annat djur som man då och då kan få se, i både skog och mark, är dovhjorten. Både vildsvinet och dovhjorten är djur som inte hör hemma i Högerudas marker.

Gärdsgård mitt i byn

Glädjande tycker vi det är att ängen “Ryttarbolet” mitt i byn åter fått en småländsk gärdsgård till hägn under år 2010. Detta ger byn en gammaldags charm och påminner om tider som varit …